Banksparen

Banksparen is de bancaire varant op de lijfrenteverzekering.
In plaats van een verzekering, spaar je op een geblokkeerde
spaarrekening en ontvang je rente.

Vergelijk lijfrente banksparen

Vragen of hulp nodig?

T: 085-760 7600
E: info@lijfrente.com

Bankspaar opbouwrekenig

Met de bankspaar opbouwrekening laat u uw lijfrente renderen tot uw AOW gerechtigde leeftijd. U kunt ook uw opgebouwde lijfrente bij een verzekeraar op een bankspaar opbouwrekening storten.

Bankspaar uitkeerrekening

Met de bankspaar uitkeerrekening laat u uw opgebouwde lijfrente periodiek uitkeren als aanvulling op uw AOW en eventuele pensioen.

Is banksparen geschikt?

Banskparen is bijna in alle gevallen geschikt. Heeft u een polis van een voormalige fiscaal regime? Dan is het mogelijk minder geschikt.

Lijfrente opbouwen

Een lijfrente opbouwen kan met de lijfrente opbouwrekening. U kunt een lijfrente opbouwerekening openen en er maandelijks of jaarlijks op storten, maar kunt u ook een reeds opgebouwde lijfrente bij bijvoorbeeld een verzekeraar, storten op een lijfrente opbouwrekening.

Vaste rente of variabele rente?

Opent u een lijfrente opbouwrekening? Dan moet u kiezen of u een variabele rente neemt, of een vaste rente. Er is een aantal belangrijke verschillen tussen beide.

Variabele rente

Kiest u voor variabele rente? Dan stijgt of daalt de rente mee met de economische trend. Omdat de rente fluctueert, kan er geen zekerheid worden gegeven over het eindsaldo.
Boetevrij
Een voordeel van variabele rente is dat u boetevrij uw lijfrente saldo kan vastzetten tegen een hogere rente of kan overboeken naar een andere bank.

Periodiek storten
Daarnaast kan er op een lijfrente opbouwrekening met variabele rente extra stortingen worden gedaan.

Vaste rente

Kiest u voor een vaste rente? Dan verandert de rente gedurende de looptijd niet. Over het algemeen kan worden gezegd dat vaste rente met een looptijd van 3 jaar en langer, hoger ligt dan variabele rente.

Boeterente bij vroegtijdig afbreken
Een nadeel van vaste rente kan zijn, dat u gedurende de looptijd niet bij het geld kan. Doet u dat toch dat betaalt u een boeterente. De hoogte daarvan verschilt per bank.

Lijfrente uitkeren

Wie een lijfrente uit laten keren via banksparen moet zich houden aan de regels van het nieuwe regime. Dit betekent dat de lijfrenteuitkering start op uw 65ste (straks AOW gerechtigde leeftijd). De uitkering minimaal 5 jaar duurt en de uitkering zelf niet hoger is dan € 20.953 per jaar.

Uitkeringen ontvangen

Een lijfrente uikeerrekening geeft een vaste rente. Zodoende is de uitkering die u krijg ook iedere maand hetzelfde.

Inhouding belasting
De bank of verzekeraar waar de lijfrente wordt uitgekeerd is verplicht de belasting in te houden op de uitkering. Net zoals uw werkgever dat is bij het uitkeren van uw loon. Het gaat hier om een zogeheten voorheffing. De bank of verzekeraar gaat er vanuit dat de lijfrente uw enige bron van inkomsten is, waardoor u mogelijk te weinig belasting afdraagt. Dit wordt gecorrigeerd als u in april de aangifte inkomstenbelasting indient.

Banksparen is veel gevallen de beste optie

Banksparen is in veel gevallen de beste optie. Niet alleen omdat het het meeste oplevert, maar ook omdat de kosten het laagst zijn. Daarnaast keert banksparen altijd het resterende bankspaarsaldo uit aan de erfgenamen in geval van overlijden.

Banksparen en de ZPP-er

Banksparen is bij uitstek geschikt voor ondernemers (ZPP-ers en freelancers) omdat het zeer flexibel is. Je kunt storten op het moment dat het jou uitkomt. Heb je een jaar minder omzet? Dan stort je niet en als het jaar daarna weer aantrekt, dan stort je wel.

Faillissement
In het begin was het saldo van de bankspaarrekening niet beschermd bij faillissement, waardoor het gespaarde pensioen niet veilig was. Dit is later aangepast, waardoor het bankspaarsaldo beschermd is bij een eventueel faillissement van de ondernemer.

Online test

Twijfelt u of banksparen geschikt is voor uw lijfrente? Doen dan de online test: Is banksparen geschikt?